onsdag 16 juli 2014

Jägare och samlare

Jag vill nämna lite om människans historia och av dessa senaste tusentals år evulotionen anpassat männsikan till att bli en jägare och samlare och därefter utvcklas till jakt och jordbruk, där vi fortfarande är idag.

Jag skulle vilja hävda att det finns två typer av människan.

Vi kan kalla det samlaren, farmaren eller bonden som behöver sitt lugn och sitt sinne för att organisera och planera. Samlaren har till uppgift att vårda och föda de injagade djuren, planera för bunkring av mat och organisera med tak över huvudet. Vi har sedan bonden som utvecklats från samlaren och lagt till sig kunskaper om odling. En uthållig typ krävs för att ha tålamod att sköta om och vänta på något som gror, en typ som inte behöver adrenalin kickar i sitt dagliga uppdrag. Behöver inte ha sina "tentakler" ute hela tiden utan denna typ litar på sin medmänniska som är av typen jägare.

Sedan har vi den andra människotypen, vi kan kalla den jägaren eller krigaren.
Att ständigt vara på vakt, att kunna agera och snabbt växla från harmonisk till att vara på spets. Att alltid ha sinna sinnen extra öppna för att upptäcka faror. Att kunna jaga eller kriga i sin egen lilla värld för att vara så pass fokuserad på bara en sak dels för att klara sitt eget liv i strid.

Dessa insinkter finns kvar hos människan idag, är man en jägare så blir man ofokuserad i klassrummet när sinnena är öppnare och när man blir distraherad för att en fluga kommer inflygande eller när en fågel pickar på fönstret till klassrummet. Detta är jägarens uppbyggnad och en jägare blir frustrerad när den tvingas ner i skolbänken eller tvingas till andra vardagliga sysslor.

En jägare mår bra av adrenalin som påverkar kroppens dopamin, en jägare söker alltid efter adrenalinet och speciellt vid frustration. Mina tankar är att detta leder till att man med ADHD kan söka sig till konflikter vid frustration eller när man inte mår bra, dessa i form av utbrott eller jäkelskap för att framkalla reaktion hos den andra människan, i sin tur leder det till en adrenalin kick som får den med ADHD att känna ett välmående. Vissa är bättre mål än andra att skapa konflikt med, oftast de man känner väl.

Allt detta handlar så klart om kemi i hjärnan, och det är så vi är byggda för att klara oss i ett jägar och bondsamhälle.

Men har vi då gått ifrån jägar och bonde samhället, delvis och delvis inte. Skillnaden idag är att vi båda krävs på en utbildning för att gå vidare i samhället. Förr i tiden krävdes inte någon utbildning för att få sin föda, jägaren kunde fokusera på sin sak och bli riktigt bra på det. Har man ADHD kan man väldigt lätt bli bra på olika saker, bara man får chans att fokusera på det och då bara på det.

Bonden kan organisera och vara strukturerad, en bonde i dagens samhälle kan sitta still och ta del av information i olika ämnen och sortera dessa strukturerat.

Se det som att bonden är mer allmän och jägaren är mer specialist. Delar man in samhället idag som skall spegla dåtidens samhälle och titta på sysselsättning så finns det arbeten som hanterar jägarens behov av spänning, impulsivitet och behov. Sådana arbeten är säljare, entreprenör, polis, dykare, stridspilot, kirurg, ambulansförare, artist, etc.

Idag finns det siffror som tyder på att 11% av befolkningen i USA har diagnoserats med ADHD. Det skulle betyda att kanske 10-20% av befolkningen är jägare och resten är bönder. Det låter rimligt att det behövdes fler bönder som stannade hemma i byn och hanterade dagsysslorna med att odla, sköta om de gamla, barnen och djuren, laga mat, etc. Det skulle vara konstigt om det var tvärtom att 80% skulle vara ute och jaga istället, det skulle inte bli mycket till samhälle.

Bondens roll idag i arbetslivet passar att vara bonde och kan fortsätta med det man alltid gjort medans jägaren får jobba med annat för att sedan införskaffa sin mat. Andra arbeten som passar bonden är de flesta yrken. De flesta yrken kräver tålmodighet och struktur, dokumentation och möten. Något som inte passar krigaren.

Så i viss mån fungerar samhället idag med krigare och bönder, men i de flesta fall gör det inte det i varje fall inte den första delen av livet då det krävs att du blir utbildad med den norm som finns idag, den norm som mer är anpassat till bonden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar